Slovenskí volejbalisti zdolali Dánsko 3:1 v A-skupine

30.06.2013 Celý región

Antverpy 30. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili vo svojom záverečnom vystúpení na treťom turnaji v A-skupine základnej fázy Európskej ligy v belgických Antverpách nad Dánskom 3:0. V tabuľke sa posunuli na druhé miesto a zostali na ňom aj po poslednom stretnutí turnaja, v ktorom domáci Belgičania zdolali hladko Rakúšanov 3:0. Belgičania tak postúpili na záverečný turnaj Final Four EL do Turecka.

Dáni nekládli Slovákom výraznejší odpor, v modrých dresoch s dvojkrížom na trojvrší sa na ihrisko dostali na dlhšie časové úseky aj novici Gavenda a Palgut. Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho si z Antverp vezú domov dve víťazstvá a dôležitých 6 bodov. Svoje účinkovanie v EL ukončia na budúci týždeň na turnaji v Nitre.

Priebeh zápasu

Slováci nastúpili s Michalovičom na poste univerzála a s Hruškom na bloku, ale od úvodu dávali súperovi jasne najavo, kto bude v tomto dueli pánom na ihrisku. Ich pestrá hra slávila úspech, Dáni sa chvíľami iba prizerali. Výsledok prvého setu 21:10 bol reálnym obrazom diania na ihrisku v úvodných 13 minútach, ktoré Slovákom stačili na jeho zisk.

Prvý bod druhého dejstva získali Dáni a mali z neho obrovskú radosť. Až do stavu 4:4 sa snažili držať krok s rozbehnutým slovenským tímom. Pri podaní Štefana Chrtianskeho ml. ušli Slováci na 9:4, stačil však krátky výpadok sústredenosti a súper znížil na 9:8, jeden bod získal aj pre zlé postavenie slovenských hráčov. Tréner Štefan Chrtiansky st. si zobral oddychový čas, aby svojim zverencom dohovoril a o chvíľu už to bolo 15:9. Ešte jeden úsek slovenským volejbalistom nevyšiel, od stavu 18:11 dovolili Dánom ešte radosť zo štyroch bodov, ale po víťazstve 21:15 viedli už 2:0.

Do tretieho setu sa síce pomalšie rozbiehali a dokonca museli doťahovať náskok súpera, ale už na technický oddychový čas išli s dvojbodovým náskokom (12:10). Ten si už ustrážili až do konca. Stretnutie, ktoré svojou kvalitou zaostalo za predchádzajúcimi, ukončil presným smečom na zadnú čiaru Javorčík.

Hlasy po zápase
Štefan Chrtiansky, tréner SR (zdroj: www.svf.sk): "Zvládli sme to veľmi dobre. Od začiatku nám všetko vychádzalo, dobre sme bránili, takticky chlapci plnili pokyny. Som rád, že som mohol dať šancu aj novým hráčom, dobre sa chytil Javorčík, ale aj ostatní. Výsledok je jasný, som sokojný."
Juraj Zaťko, kapitán SR (zdroj: svf.sk): "Dnes to bolo iba o jednom tíme. Dáni akoby ani nemali motiváciu ani chuť. Prakticky sme ich k ničomu nepustili, celý zápas sme kontrolovali situáciu. Jednoduchý zápas s jasným výsledkom, pekná bodka za turnajom."

A-skupina:
Slovensko - Dánsko 3:0 (10, 15, 18)

62 min, rozhodovali: Collados (Fr.) a Correa Benítez (Šp.), 130 divákov

SR: Zaťko, Michalovič, Hruška, Paták, Kašper, Štefan Chrtiansky ml., libero Hupka (Javorčík, Gavenda, Bencz, Palgut)
Dánsko: Knudsen, Thomsen, Jacobsen, Ditlevsen, Bonnesen, Huss, libero Mikelsons, (Bitsch, Stenderup, Jensen)

ďalší zápas A-skupiny:

Rakúsko - Belgicko 0:3 (-25, -16, -13)


Tabuľka A-skupiny po 3. turnaji :
1. Belgicko 9 9 0 27:6 25
2. SLOVENSKO 9 4 5 16:17 12
3. Rakúsko 9 3 6 15:20 11
4. Dánsko 9 2 7 7:22 6
 

Vyberte región